Jdi na obsah Jdi na menu
 


Domácí repelenty

  
ejimz-ikonka.gif
 
 
spray.gif      Klíšťata od Vás utečou.....  spray.gif
 
Existují různé cesty, jak se těmto parazitům bránit. Málokdo ale tuší, že výhrou nad tímto škůdcem může být i po domácku vyrobený repelent…
kliste.jpg      kliste1.jpg    rozmaryn.jpg    rozmaryn1.jpg 
 
Máme pro vás zaručený a vyzkoušený recept proti klíšťatům. Návod na domácí biorepelent je přímo ze Švédska. 
Náš rozmarýnový odvar neobsahuje žádné chemikálie!!
Na přípravu potřebujete 1 sáček rozmarýnu, který koupíte v obchodě, jakopřísadu do jídla, 1 litrvody a 1 lžíci bílého vinného octa. 
Do hrnce nalijte vodu a přived´te ji do varu. Potom odstavte a vysypte do vody rozmarýn a nechte pořádně vylouhovat. Rozmarýn může být ve vodě, až do vychladnutí odvaru. Potom scedíme rozmarýn apřidáme lžíci vinného octa.
Přírodní repelent se přelije do sprejové lahvičky a uloží se do chladničky.
Před každým výletem do přírody si nasprejujeme tělo, hlavně nohy od kolen dolů a nasprejujeme si také obuv!! 

 
komar.jpg               hrebicek.jpg                 alpa.jpg 
Debatovali jsme o hrozbě komáru a o tom, že v celémměstě jsou vyprodány repelenty. I padla otázka, zda jsem tak blbej, nebo tak bohatej, že kupuji sračky, kteréstejně nefungují.
Prý je lepší toto: Koupit si normální 200 ml skleničku alpy a do toho nastrkat 30 kouskůhřebíčků,co má doma každý na dělání ,,svařáku", nechat totam vyluhovat a po 24 hodinách se s tím namazat, hřebíček nevyndávat, alenechat tam, alpa maličko zhnědne.....cena 30 Kč za prostředek, který fungujenaprosto nečekaně, zkusil jsem to sám a už po 4 hodinách vyluhování komářiodlétali hledat jinou oběť...... 

kliste.jpg 
 Uvařte si olej proti klíšťatům
 Postup jeho výroby je jednoduchý: do láhve, nejlépe s rozprašovačem, nalijte trochu rostlinného nebo mandlového oleje, přidejte asi dvacet kapek růžového olejíčku a jeden hrneček vody. Vše protřepejte, radí server klistova-encefalitida.cz.Vznikne směs, kterou pak můžete aplikovat na odhalené části těla před pobytem v místech s výskytem klíšťat. Vyhněte se nosu, ústům a očím. Počet použití této protiklíšťové zbraně není omezen. Zkuste takto ošetřit i srst vašich zvířecích mazlíčků.

Do boje s pomocí octa
Ocet je dalším domácím zdrojem, díky kterému klíšťatům určitě vonět nebudete. Stačí smíchat dva díly vody s dílem jablečného octa. Nakonec přidejte několik kapek svého oblíbeného oleje. Použití je stejné jako u předchozího repelentu.
 
 Exotický repelent
Odpuzovač klíšťat lze „uvařit“ i z citrusů. Stačí smíchat tři díly vařící vody a poté přidat několik oloupaných a nakrájených citrusových plodů. Nejvhodnější jsou pomeranče, citróny, limetky nebo grapefruity. Necháme vařit po dobu jedné minuty a poté mírně vaříme asi jednu hodinu. Citrusové plody vyjmeme z vody a repelent je na světě.
 
 Na klíšťata s peprmintem  
  Leckdo z nás má peprmint v oblibě. U klíšťat je tomu ale naopak. Navíc příprava peprmintového repelentu nezabere příliš času. Stačí smíchat dva hrnky vody a asi dvacet kapek peprmintového olejíčku.
 
 Skořice proti komárům
 Nejnovější výzkumy uvádějí, že skořicová silice zabíjí komáry - usilovně se proto pracuje na vývoji repelentu, jenž by nás před obtížným hmyzem opravdu účinně chránil a ještě k tomu by voněl! Dobře však poslouží i skořicová silice v lahvičce, kterou stačí kápnout na oděv (pokožku je možné potřít pouze silicí silně naředěnou, například panenským slunečnicovým, sezamovým či olivovým olejem).
 
 Olej z vlašťovičníku proti klíšťatům, komárům a velkým mouchám.  
 Celý vlašťovičník pro myjte, nastříhejte do zavařovací sklenice, zalijte jedlým olejem, uzavřete víčkem a postavte na okno, na slunce na 8-10 dní. Pak slijte do menších lahviček. Pro tři osoby stačí 50 ml na celé léto. Před procházkou do přírody si tímto olejem namažte ruce, nohy až po kolena a třeba i krk. Klíště se vám vyhne. Mám to léta vyzkoušené. Potírám tím i psa na hlavě a zespodu a bezvadně to funguje. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy