Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dorty, bábovky, moučníky a vše tomu podobné

  ejimz-ikonka.gif

Při pročítaní stránek si můžete pustit mé oblíbené rádijko  

 

Spousta receptů  na bábovky, cukroví a různé sladkosti je těchto přehledných stránkách (klikej na obrázky)

 ku1.gif                babovka.jpg                 ku2.gif

 mufiny.gif 

 

 

 

 

....................................................................................................................................................

Recept na metýnku 
Půl kostky droždí, 50g cukru, 50g rozpuštěného másla nebo hery, 200ml vlažného mléka, 350g polohrubé mouky, 1 žloutek
Umícháme, necháme vykynout, roztáhneme na plech dáme tvaroh, ovoce a žmolenku, nebo umotáme buchty a upečeme.

....................................................................................................................................................

SALKO za par kaček - aknelka
Suroviny: (na cca 150g Salka) 300 ml mléka 100 g cukru 20 g másla (i míň může být)
Postup:  Do hrnce nalijeme mléko, přidáme cukr a máslo. Přivedeme prudce k varu. Trošku ubereme plamen a za neustálého míchání vaříme až do zhoustnutí. Trvá to přibližně 20 minut, záleží na velikosti hrnce a na tom, jak husté chceme Salko mít.
Pokud chceme karamelové Salko, dáme do hrnce nejdříve máslo a cukr, necháme zkaramelizovat a až poté pomalu přiléváme mléko. Pak už postupujeme stejně.

 ....................................................................................................................................................

MUŠLIČKY
  280 g hladká mouka 250 g másla  ¼ lžičky prášku do pečiva Vejce 1 ks Voda – jako váha 1 vejce - Zpracujeme a necháme 24 hod. uležet  
Náplň: 140 g cukru moučky 140 g ořechů nadrobnonasekaných/nastrouhaných 1 vejce 
  PropracovatVykrájíme kolečka cca 5-6 cm v průměru ( sklenička ), plníme nádivkou, přeložíme a dobře zamačkneme okraje. Pečeme při teplotě cca 170 stupňů, upečené obalíme v cukru.
 
 ....................................................................................................................................................
 
ZÁZVORKY
  2 vejce 2 žloutky 250 g cukru  250 g hladké mouky Lžička strouhaného zázvoru(dáváme 2-3) Amonium (cukrářské kvasnice) na špičku nože
Utřeme žloutky a vejce s cukrem, přidáme zázvor, amonium a mouku, smícháme, propracujeme. Těsto tence vyválíme, vykrájíme tvary a necháme nejméně 2 hodiny schnout (nejlépe přes noc). Pečeme zvolna. 

 ....................................................................................................................................................

Vanilkové rohlíčky - Babeta250
  24 dkg hladké mouky 16 dkg másla​ 5 dkg cukr moučkový 10 dkg strouhaných ořechů  1 žloutek vanilkový cukr do moučkového na obalení po upečení
těsto se nechá odpočinout asi hodinu a tvoří se rohlíčky o síle malíčku, tento recept používám celý život a dělám je na sílu  malíčku.Ať se ti dílo podaří a krásný předvánoční čas přeje Babeta250 
 
 ....................................................................................................................................................
 
Bílkový chlebíček - aknelka
6 bílků , 150 gr cukru moučka , 160 gr polohr. mouky, 60 gr rozpuštěného másla, 50 gr kandovaného ovoce, hrst ořísku, hrst rozinek.
Bílky ušleháme, přidáme cukr a ještě chvíli šleháme, potom opatrně přimícháme mouku a ostatní suroviny. Nalijeme do vymazané formy nebo na pečící papír. Pečeme na 180 st. cca 25 - 30 minut.

 ...................................................................................................................................................... 

 Jihočeské tvarohové kobližky neplněné  - BABETA250
  22dkg hladké mouky+ 250gr měkkého tvarohu+ 3 vejce+ 5lžic mléka + 2 lžíce rumu + 1 pr. do pečiva
Zaděláme a hned vykrajujeme velké noky lžící a nebo jinak tvarujeme a vhazujeme do rozpáleného oleje a smažíme do světle hněda ještě horké obalujeme  v cukru a lze hned konzumovat

tvar-kobl.jpg

...................................................................................................................................................... 

Jiný štrůdl - hodně jiný...  janule59
Uděláme rovnou dvě štangle, co říkáte?  Dá se to udělat jako miništanglička, ale až ochutnáte, tak pochopíte, že by to byl holý nesmysl... 
2 hrnky vloček, půl hrnku vody 2 jogurty + lžička nebo dvě medu  větší jablíčko a skořice........a to je vše...!!! 
Tááák, uklidníme se, jo? Vločky smícháme s vodou a přidáme jogurt a medík, prostě tak, aby to vypadalo jako na prvním obrázku. Jablko nakrájíme a smícháme se skořicí. A teď to začnem kydat na pečící papír, první nakydám spodky, vyložím je jablíčkem a začnu kydat vršek tak, aby jablka nikde nečuměla . Není to boží? V tuhle chvilku jsem začala radostí tancovat válečný tanec před troubou, kterou už mám samozřejmě předehřátou na 200 stupňů, ať to frčí . Pošlu tam ty dvě štangle na 30 minut a pak tancuju oslavný tanec. 

jiny-strudl1.jpg jiny-strudl2.jpg

...................................................................................................................................................... 

Svatební koláčky 

  svatebni_kolacky.jpg   

Odkazy na videorecepty které budete potřebovat pro výrobu svatebních koláčků

 
náplň povidlová           náplň tvarohová          náplň ořechová 

..................................................................................................................................................... 

Sacher dort  -  aknelka
  Hladká mouka 150 g, Máslo nebo margarín 150 g,  Moučkový cukr 70g do těsta 70g do bílků (140 g)   Vanilkový cukr  1 balíček, Hořká čokoláda 150 g 2 vejce + 4 žloutky + 4 bílky ( 6 ks) Kakaový prášek 20 g Prášek do pečiva 1 ks Marmeláda  meruňková  200 g Čokoláda na vaření  150 g
 1. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout.
2. Máslo vyšleháme ručním šlehačem a postupně vmícháme cukr, vanilínový cukr, vychladlou čokoládu, 2 vejce a 4 žloutky. Přidáme promíchanou mouku s práškem do pečiva, kakaem a vyšleháme hladkou hmotu. Z bílků ušleháme sníh a metličkou přimícháme cukr. Sníh opatrně přimícháme do těsta.
Pečeme v dortové formě o průměru 26 cm. Dno vyložíme pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby na 170°C, cca na 45 minut. (U menší formy pečeme déle.)
3. Dortový korpus vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
4. Marmeládu rozmícháme. Dortový korpus uprostřed podélně rozkrojíme. U průměrově menší formy korpus podélně rozkrojíme dvakrát) a spodní díl/y potřeme 2/3 marmelády. Přiklopíme horní díl. Okraje korpusu a horní díl potřeme tenkou vrstvou zbylé marmelády.
5. Čokoládu na vaření rozlámeme na kousky a ve vodní lázni rozpustíme. Potřeme horní díl korpusu i strany.
Krájíme až poleva vystydne, nejlépe zahřátým nožem.
Tip: Čokoládovou polevu, pokud vám nějaká zbyde, seškrábejde, znovu rozpusťte, nechte ztuhnout v malé nádobě a nožem nebo škrabkou udělejte hobliny. :-) 

......................................................................................................................................................

Jablečné koblihy - janinna71
Tady je receptík - 5 jablek nastrouhat na jemno ,25dkg pol mouky ,1prd prášek,1van cukr,3vejce,3lžíce cukru ,špetka soli a 1 až 3lžíce rumu aby to tak nechlastalo . Nechat 1/4hod odpočinout a potom smažit na oleji a dělat lžíci kopečky to vše  

......................................................................................................................................................

Dortík - Dětem pro radost  - xylofab
5 vajec,1 vanilkový cukr,25 dkg hladké mouky,1 lžíce oleje,20 dkg cukr krystal,5 lžic horkého mléka,1 lžička prášku do pečiva.
Vyšleháme bílky na tuhý sníh, vyšleháme žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem a do této hmoty přidáme po lžících a střídavě mléko a olej. Spojíme se sněhem a přidáme prášek do pečiva,nalejeme na plech a pečeme na 170 stupňů. Z papíru si vystřihneme šablonu ve tvaru slzy ale jen tak velkou aby se dala vykrojit z plátu 4 krát. Slzy pokropíme sirupem,potřeme džemem a krémem.
  Krém: 300 ml šlehačky.20 dkg čokolády,dvě lžíce cukr moučka a kostka másla.Smetanu,cukr a čokoládu svaříme a necháme chladnout do druhého dne v lednici,druhý den vyšleháme změklé máslo a ze všeho vymícháme krém, potřené slzy odkrájíme do tvaru ježka a dáme do lednice asi na 2 hodiny,potom polejeme čokoládou a z marcipánu uděláme ouška očka ,čumáček a nožky
krém na ostny: 2 šlehačky a 5dkg nastrouhané čokolády přivedeme k varu,dáme opět do lednice na 24 hodin a druhý den vyšleháme krém,pomocí sáčku s malou špičkou nastříkáme bodliny.
 ......................................................................................................................................................
Ovocný dortík - xylofab
  balíček měkkého tvarohu,10 dkg másla,20 dkg cukr moučka,6 dcl mléka, 2 vanilkové pudinky,2 balíčky piškotů.
Z 5 dcl a jednoho pudingu svaříš pudink, až vychladne zašleháš do něj cukr změklé máslo a tvaroh.Do dortové formy nasypeš 1 balíček piškotů, pocákáš mlékem a zaliješ krémem, který stěrkou přimáčkneš na piškoty a dáš do lednice vychladit ,potom pokladeš ovocem a zaliješ rosolem který připravíš z kompotové šťávy a druhého balíčku pudinku.

.........................................................................................................................................................

Koblihy do trouby
500 g hladké mouky, 250 ml mléka, 1 žloutek, 40 g cukru, 50 g másla nebo hery, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 1 kostka droždí (42 g)
náplň: marmeláda nebo povidlana
  na potření: kousek másla, 1-3 lžíce rumu (podle chuti)
Postup   Z uvedených surovin zpracujeme těsto, v domácí pekárně nebo ručně. Vykynuté těsto po částech rozválíme a vykrájíme kolečka. Na polovinu koleček dáme marmeládu nebo povidla, druhým kolečkem přikryjeme a pořádně stlačíme okraje.Naskládáme na plech vyložený papírem na pečení a necháme dalších 20 minut kynout. Pak upečeme (180-200°C, 12-15 minut) dozlatova.Hned po vytažení z trouby koblihy potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. (24ks)

 ......................................................................................................................................................

Jablečný dort  kajka54
3/4 kg jablek oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.Přidáme 1 sklenici od hořčice vody.1/4 kg cukru,trochu skořice a 1 vanil.cukr.Všechno dobře rozvaříme
Zvlášť uvaříme pudink. 2prášky rozmícháme va 2 sklenicích vody. Uvařený pudink smícháme s jablky a dáme malinko rumu. Do dortové formy naskládáme piškoty ,zalijeme kaší a opakujeme.Necháme ztuhnout v lednici a zdobíme šlehačkou. Dobrou chuť,je sezona jablek tak to vyzkoušejte.

......................................................................................................................................................

Mocca dortíky - Libuše
   20 dkg hladké mouky,14 dkg Hery,7 dkg moučkového cukru 4 dkg strouhaných loupaných mandlí, 2 dkg kakaa, 1 vanilkový cukr Špetka skořice
Krém : 15 dkg másla,10 dkg cukru moučka, 2 lžíce silné kávy
  Poleva: 12 dkg moučkového cukru,silná káva
Na vále zpracujeme těsto. Vyválíme placku 0,3 cm silnou a vykrajujeme kolečka. Upečené plníme krémem a poléváme polevou

 ......................................................................................................................................................

 Ořechové řezy - Libuše
  14 dkg mletých ořechů, 14 dkg Hery, 10 dkg cukru moučka,  7 dkg polohrubé mouky, 1 žloutek, 4 bílky – sníh
Utřeme Heru s cukrem a žloutkem. Přidáme ořechy, mouku. Z bílků sníh a nalijeme na plech s vyšším okrajem. Pečeme do růžova. Na studenou buchtu lijeme polevu: 3 žloutky, 12 dkg cukru moučka Utřeme do hladka. - Krájíme na obdélníčky 1x3 cm.

......................................................................................................................................................

Řezy Rafaelo - Hanka
  Drobení: cukr moučka 1/2 hrnku, strouhaný kokos 3/4 hrnku
 Poleva: šlehačka 1 kelímek(neušlehaná v tekutém stavu)
 Těsto: polohrubá mouka 2hrnky,olej 1/2 hrnku, vajíčko celé 2 ks, mléko 1 hrnek, prášek do pečiva 1 balíček, cukr moučka 3/4 hrnku
Předehřejeme troubu na 170 ;c na hluboký plech vymazaný tukem a vysypaný moukou,nebo i kokosem.Ze všech ingrediencí na těsto vyšleháme hladkou hmotu,kterou vylijeme na plech,předem připravený.Dobře promýchaný kokos s cukrem na drobení a rovnoměrně posypeme těsto(syrové).Pečeme necelých 20 minut,kokos by neměl zrůžovět ani zhnědnout jen opravdu mírně. NUTNÉ HLÍDAT. Hned,jak vyndáme z trouby ,polijeme celý moučník šlehačkou z kelímku a necháme odležet a vystydnout.Později studený nakrájíme a podáváme.

......................................................................................................................................................

Koláč ,, Ženský orgazmus " - vamba
  Suroviny cesto : 1,5 hrnčeka polohrubej múky 1,5 hrnčeka cukru- kryštálový 2 celé vajcia, 1 prášok do pečiva, 2 KL sodu bic. 1 konzerva ananásového kompótu (rozmixovať spolu so šťavou ) = všetko spolu zmiešať a dať na vymastený a vysypaný múkou plech a upiecť
krém : 2 ks - kelínky pomazánkové maslo neochutené(stredné balenie), 200 ml mlieka, 1 ks vanilkový puding,1 PL cukru = uvariť puding a nechať vychladnúť, potom pridať pomazánkové maslá + vanilkový cukor.
Na upečené a vychladnuté cesto natrieme krém a posypeme nasekanými orechami a pooblievamie jemne rozpustenou čoko polevou (alebo postrúhanou čokoládou ). Koláčik je veľmi chutný, určite mu neodoláte viac razy .... preto sa tak asi volá ? ;-) (je veľmi ľahodný,chutný, miesto tuku do cesta ide ten ananásový kompót 
 
 ......................................................................................................................................................
 
Jemné medové řezy - Libuše
1 vejce, 50 g másla,100 g mletého cukru, 20 g medu,10 g sody,250 g hladké mouky
Krém: 2 dcl silné kávy, 2 dcl mléka, 60 g hladké mouky, 50 g másla, 80 g mletého cukr
Krém: do mléka vlijeme uvařenou kávu, vmícháme hladkou mouku a povaříme na hustší kaši. Máslo utřeme s cukrem a pomalu přidáváme vychladlý krém, vyšleháme. Krémem spojíme oba upečené pláty, necháme asi dvě hodiny odležet, pocukrujeme a krájíme. 
Postup přípravy: Vejce, máslo, cukr a med smícháme nad párou, dokud se vše nerozpustí. Potom přidáme jedlou sodu, zamícháme, přidáme do mouky a na vále zpracujeme těsto. Rozdělíme na poloviny, každou půlku rozválíme na půlcentimetrový plát a upečeme.
 

 ......................................................................................................................................................

Dort ze zakysané smetany (Libuše, 28. 10. 2009 12:21)
2 kysané smetany, vanilkový cukr, ovoce 1 balení piškotů – větší, kokos na vysypání dortové formy.
Vymažeme dortovou formu máslem a vysypeme kokosem. Do zakysané smetany zašleháme vanilkové cukry. Klademe vrstvu piškotů, vrstvu ovoce, vrstvu smetany. Střídáme vrstvy. Na vrch posypeme kakaem. 

......................................................................................................................................................

Tiramisu - Libuše
 2 šlehačky, 2 pomazánková másla, 15 dkg cukru,piškoty, silná káva, rum
Ušleháme pomazánkové máslo s cukrem a přidáme rum - nakonec lehce vmícháme ušlehanou šlehačku. Do dortové formy klademe piškoty, pokapeme kávou a potřeme hmotou. Vrstvy střídáme a na vrch posypeme kakaem.

.....................................................................................................................................................

Strouhaný koláč - Libuše
 40 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru, 1 žloutek, 1 Hera, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce mléka,3 lžíce kakaa 
 Náplň: 1 máslo, 30 dkg cukru, 3 žloutky Utřeme a přidáme : 3 tvarohy,1 lžíci Solamylu, 4 bílky sníh 
Vypracujeme těsto, dáme do lednice vychladit asi 30 minut. Rozdělíme na 2 díly. Jeden díl nastrouháme na plech na hrubém struhadle, dáme tvarohovou náplň a druhý díl strouháme nahoru

 ......................................................................................................................................................

Hraběnčiny jablkové řezy Libuše 
 4 vejce bílky sníh, 1/2 hery, 5 dkg cukru, 40 dkg polohrubé mouky,1 prášek do pečiva, mléko dle potřeby, 5 - 6 jablek, ořechy
Těsto: mouka, žloutky, heru, cukr, prášek do pečiva a mléko - upatlat těsto 1/4 odebrat na strouhání. 3/4 těsta vyválet (namačkat) na vymazaný plech. Placku posypeme jablky, skořicí a cukrem, potřeme sněhem z bílků a nastrouháme zbytek těsta. Upečeme do růžova. 

......................................................................................................................................................

Péřové žezy
       20dkg moukového cukru, 4 celá vejce,1dcl oleje smíchat, pak přidat 2O dkg hl.mouky 1 pr. do pečiva, 1l mléka, 21/2vanilkového pudinku, 2-4 lžíce cukru
Těsto nalijeme na plech a polijeme ještě horkým pudinkem,pečeme na 200stupňů 15 minut  Na upečenou horkou buchtu rozetřít 3 zakysané smetany a posypat skořicovým cukrem Vychladlé dát do lednice 
 
......................................................................................................................................................
 
Rychlý moučník 1.
Smícháme 3 sklenice polohrubé mouky, 2 sklenice cukru krupice, 1 prášek do pečiva a 1 lžíci sody, přidáme 1,5 lžíce kakaa, 2 sklenice kyšky a ¾ sklenice oleje.
Těsto dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme asi 20 minut. Upečený moučník potřeme marmeládou a hustě posypeme kokosem. 
 
 
Rychlý moučník 2.
500g ovoce, 150-200g tuku na smažení, ¼ l mléka, 2 vejce, vanilkový cukr, 20g cukru, špetka soli, asi 80g hladké mouky
Ovoce zbavíme jadřinců a pecek, větší nakrájíme na menší kousky. V mléce rozmícháme vejce, cukr, sůl a přidáme mouku. Vznikne hustší těsto, do kterého namáčíme kousky ovoce a smažíme. 
......................................................................................................................................................
 
Piškotová roláda s broskvemi
3 vejce, 1 vanilkový cukr, 100 g polohrubé mouky,1 lžička citronové kůry
Na náplň 1 šlehačka,1 měkký tvaroh, 5 -6 lžiček cukru, kompotované broskve, ořechy na zdobení

Z bílků a cukru uděláme tuhý sníh, přidáme žloutky, mouku a citronovou kůru.
Pak těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme při 2oo stupních asi 6 -8 minut. Necháme vychladnout, pak odstraníme papír a položíme korpus na jiný, nebo na utěrku. Potřeme marmeládou. Tvaroh si umícháme s cukrem a zamícháme šlehačku ušlehanou do tuha. Namažeme na korpus, trošku si necháme na ozdobu namazání z vrchu, položíme na kousky nakrájené broskve a pomocí papíru nebo utěrky stočíme. Potřeme zbylým krémem, po strouháme ořechy a dáme uležet do lednice. Teda pokud se stačí uležet... 
 
......................................................................................................................................................
 
 
Mrkvové šátečky
250 g polohrubé mouky, 150 g másla nebo tuku na pečení, 200 g najemno strouhané mrkve, půlku propeče
Náplň: 250 g měkkého tvarohu, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr
1 žloutek, citronová šťáva podle chuti
Splácáme dohromady, vyválíme na placku nakrájíme čtverečky do kterých dáme tvaroh a pořádně kraje přitlačíme k sobě. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut a horké obalujeme v cukru.
 
 ......................................................................................................................................................
 
Lucčin koláč „lenoch“
Na 1 plech je potřeba: podle jeho velikosti 4–6 balení hranatých máslových sušenek (na velký plech jich vychází opravdu 6), podle chuti 150-200 g červené marmelády, 1 l mléka, 3 vanilkové pudinky v prášku, asi 3 lžíce cukru krupice, 400 g (2 kelímky) zakysané smetany, trochu rumu na ovonění a hořké.
Postup: Plech, pekáček či jinou nádobu vyložte pečicím papírem. Dno vyložte
dvěma vrstvami sušenek, které promažte marmeládou. Z litru mléka, tří lžic cukru a tří pudinkových prášků uvařte hustý pudink, který na vrstvu sušenek namažte. Na pudink naklaďte opět sušenky. Nakonec smíchejte zakysanou smetanu s trochou rumu (rum není nutný), případně ji ještě trochu oslaďte podle vaší chuti a sušenky natřete. Posypte kakaem a nechte přes noc v lednici. 
 
......................................................................................................................................................
 
 Piškot se želatinou
Těsto: 4 vejce (sníh z bílků), 200 gr cukru, 200 gr polohrube mouky, prášek do pečiva, 100 ml oleje, 100 ml mléka - umíchat piškotové těsto , upéct.
Krém:  kysaná smetana, smetana ke šlehání, vanilkový cukr
šlehačku vyšlehat, smíchat s kysačkou a cukrem, namazat na korpus.
želatina: 500 ml vody, 1 TANG (rozpustný nápoj), 1 vanilkový pudink
Uvařit do kupy jako pudink a nanést na krém, nechat vychladit.
......................................................................................................................................................
 
Hrníčková bublanina
1 hrnek cukru krupice, 2 ks vejce, 2 hrnky polohrubá mouka, 1 ks prášek do pečiva 1, 1/2 hrnku oleje, 1 ks vanilkový cukr, 1 hrnek mléka
Do mouky přidáme vajíčka, prášek do pečiva, vanilkový cukr, hrnek mléka, hrnek cukru a olej. Vše mixérem promícháme nebo ručně, jak je kdo zvyklý.
Plech vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme moukou. Na plech vylijeme těsto a poklademe připraveným ovocem - jahody, třešně. Hrnkovou bublaninu vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova.
 
Bublanina ze šesti vajec
300g cukru, 6 vajec, 150g oleje, 150g mléka, 435g polh. mouky, vanilkový cukr, trochu citronové kůry, 1 prášek do pečiva, ovoce ( třešně, jahody, borůvky)
Celá vejce ušleháme s cukrem + van. cukrem + citr. kůrou do husté pěny ( to neodbudeme, čím déle šleháme, tím bude bublanina nadýchanější), pak postupně přidáváme olej, mléko a nakonec mouku s kypř. práškem. Vlijeme na vymazaný pekáč a poklademe ovocem, které trochu poprášíme hl. moukou. Pečeme na cca 180 stupňů. Bublanina je opravdu krásně nadýchaná a přitom není suchá. 
Toto těsto lze použít i na bábovky a dortové korpusy. 
 
Jogurtová bublanina
1 bílý jogurt, 1½ kelímku (od jogurtu) polohrubé mouky, ½ kelímku cukru, 1 vejce, 1 prášek do pečiva, čerstvé nebo mražené ovoce 
 
Jednoduchá bublanina
1 hrnek cukru nebo umělého sladidla, ½ hrnku oleje, 3 celá vejce, ½ sáčku prášku do pečiva, ½ hrnku mléka, 2 hrnky polohrubé mouky, špetku soli
Ušleháme cukr, olej a vejce, přidáme prášek do pečiva, mouku, mléko a sůl. Ušleháme husté, ale tekuté těsto. Vyšší plech nebo pekáč vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme těsto, poklademe ovocem a pečeme. 
 
Třešňová – višňová bublanina
4 vejce , 160g cukru, 120g polohrubé mouky, 500-750g třešní nebo višní
Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr, pak žloutky a nakonec zamícháme mouku. Těsto nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Vychladlé krájíme na čtverečky a pocukrujeme.
 
Bublanina s ovocem 1.
250g polohrubé mouky, 250g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 2 dcl vody, 2 dcl oleje, ½ prášku do pečiva, ovoce (čerstvé, kompot nebo mražené)
Žloutky ušleháme s cukrem, olejem a vodou. Mouku smícháme s práškem do pečiva a za stálého šlehání přidáváme do hmoty všechen sníh a spojíme v hmotu. Nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, poklademe ovocem a pečeme. 
 
Bublanina s ovocem 2.
2 hrnky polohrubé výběrové mouky, 1 hrnek moučkového cukru, ½ hrnku oleje, ½ hrnku mléka, 2 vejce, 1 prášek do pečiva, ovoce
Dobře promíchat. 
 
Bublanina s ovocem 3.
2½ hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek cukru, ½ hrnku oleje, 2 celá vejce, 1 prášek do pečiva, citrónová kůra, ovoce
Vše smícháme, nalijeme na vymaštěný a vysypaný pekáč, poklademe čerstvým nebo kompotovaným ovocem a upečeme.
 
Bublanina s ovocem 4.
12 lžic polohrubé mouky, 2 dcl mléka, 6 lžic cukru, 2 vejce, 4 lžíce oleje nebo másla, ½ prášku do pečiva, ovoce 
 
Bublanina s ovocem 5.
240 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, 4 žloutky, 1dcl vlažné vody, 1dcl oleje, 1 prášek do pečiva
A nakonec ušlehaný sníh ze 4 bílků. Přidáme jakékoli ovoce. 
 
Bublanina s ovocem 6.
100 g polohrubé mouky, 50 g cukru krystal, 25 g másla, citrónová kůra, 4 vejce, kousek másla na vymazání pekáče, 500 g třešní, višní nebo jahod, moučkový a vanilkový cukr na posyp
Žloutky pečlivě oddělíme od bílků a utřeme s polovinou cukru. Z bílků ušleháme sníh, do něhož vešleháme druhou polovinu cukru. Opatrně smícháme žloutky se sněhem a moukou. Nakonec vmícháme vlahé rozpuštěné máslo. Těsto vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Připravené třešně, višně nebo jahody, bez stopek, jemně obalíme v hrubé mouce, aby neklesly ke dnu, a nasypeme do těsta. Pekáč vložíme do středně vyhřáté trouby. Když je povrch bublaniny zlatavý, vyzkoušíme špejlí, jestli je těsto upečené i vevnitř. Vyjmeme z trouby a pokrájíme vychladlý moučník na kostky, pocukrujeme 
 
......................................................................................................................................................
 

Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy

 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář