Recepty od vás
Vánoční zelnačka
1kg kysaného zelí,kus uzeného nebo uzených žeber,dobrou klobásu nejlíp gombaseckou,sklenici sušených hub,1 šlehačku,1 vejce,lžíci hladké mouky...
Uzené povaříme a vývarem podlíváme zelí,samostatně ovaříme klobásu a houby..až je vše hotové,do zelí přidáme nadrobno nakrájené uzené,klobásu a houby,,na závěr do šlehačky přidáme celé vajíčko a lžíci hladké mouky a pomaloučky přes sítko přidáváme do polívky aby se nezdrcla...čím lepší zelí a klobása,tim lepší polívka..polívka má být hustá a nejlepší je až druhý nebo třetí den.
................................................................................................................
Gugla! Lepší než bramborák?
Ingredience jsou podobné těm na bramboráky
Na 1 plný plech (asi 8 porcí) potřebujete: 1,5 kg brambor, 1,5 dl oleje, 400 g uzeného masa, 4 stroužky česneku, 1,5 dl mléka, 3–4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránku, tuk na vymazání plechu a kyselou okurku k podávání. Vzhledem k tomu, jak moc je tohle jídlo dobré, doporučujeme s plechem nepočítat pro víc než 4 lidi. Zmizí totiž rychlostí blesku :-)
Nejdřív si připravte opravdu velkou mísu. Všechny brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo a uzené maso (kolik ho tam dáte, záleží na vaší chuti, na uvedené množství ale minimálně 400 g) nakrájejte na kostičky.
Maso přidejte k bramborám, přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku (tou rozhodně nešetřete) a vše důkladně promíchejte. V případě, že jsou brambory hodně mokré, část vody z nich slijte. Nakonec přidejte mléko a mouku a vše ještě jednou promíchejte. Hluboký plech vymažte olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnejte. Použít můžete i zapékací misku, z té ale nebude mít lahodná gugla tak křupavé dno. Připravený plech vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a dejte péct asi na 30 minut. Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte dalších asi 30 minut.Uvedené množství vystačí na jeden hluboký plech Po vyndání z trouby se pokuste plech s touhle lahůdkou asi 15 minut uchránit před nedočkavými strávníky, aby gugla trochu zchladla a dala se lépe krájet, horká se totiž rozpadá.
Podávejte s kyselou okurkou.
................................................................................................................
Langoše
800 g hl.mouky 2 vejce 1 droždí 1 zakysaná smetana 1 lžička soli 2,5 dcl mléka
Těsto bez kynutí do sáčku Větší sáček vymastíme olejem, vložíme těsto, zavážeme. 24 hodin v lednici...pečeme. Vydrží v lednici až 20 dní. Může se použít i na pizzu.
................................................................................................................
Květák velmi "žravý"
Suroviny: kvalitní strouhanka, květák větší, máslo, vejce, sůl a kdo chce trochu mletého pepře
1. Květák povaříme do poloměka v osolené vodě
2. Dozlatova osmažit asi 1/4l hrnek strouhanky na másle.
3. Květák na menší růžičky rozebraný, povařený, lehce promícháme se strouhankou, vpravíme do hmoty 3-5 vajec, osolíme a navrstvíme bez pěchování do vymazaného pekáčku a navrch pokrájíme kus másla/nešetři/ na plátky. Zapékáme v troubě na 200st. Pokrm je hotov bude-li na povrchu krustička medové barvy.
4. Jako příloha vařené brambory ve slupce, jen osolené....květák brambory dostatečně omastí.
Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář