Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saláty

  

 

salaty.gif

 

Těstovinový salát
250g těstovin, 4 rajčata, 1 salátová okurka, čtvrtka čínského zelí, 2 lžíce olivového oleje, sůl, petrželka nebo saturejka
Uvařené a vychladnuté těstoviny smícháme s nadrobno nakrájenými rajčaty, okurkou a nasekaným zelím. Dochutíme kořením a solí. Podle chuti můžeme doplnit konzervou tuňáka ve vlastní šťávě či libovolnou zeleninou (paprika, pórek, kukuřice).
..................................................................................................................................................... 
Sýrový salát se žampiony
250 g 30% eidamského sýra, 150 g žampionů, 1 zelená a 1 červená paprika, 1 pomeranč, hroznové víno, ořechová jádra, citrónová šťáva, sůl, 2 lžíce olivového oleje
zálivka: 2 lžíce olivového oleje, půl dcl bílého vína, citrónová šťáva, sůl
Žampiony nakrájíme na plátky a podusíme je na olivovém oleji s citrónovou šťávou a solí. Sýr nakrájíme na kostičky, papriky na nudličky, pomeranč na kousky, přidáme měkké vychladlé žampiony, vinné hrozny, nákrájené ořechy. Všechno promícháme se zálivkou, kterou jsme připravili rozšleháním uvedených surovin.
..................................................................................................................................................... 
Drůbeží salát
1 pečené kuře, 4 lžíce žampionů, 1 lžíce Flory, 4 lžíce broskvového či ananasového kompotu, 8 lžic omáčky Yofresh, sůl, citrónová šťáva, 1 lžička vorčestrové omáčky
Pečené kuře (bez kůže) vykostíme a nakrájíme na kostky. Přidáme na plátky nakrájené a mírně podušené žampiony a na kostky nakrájené broskve nebo ananas. Salát zalijeme směsí z omáčky Yofresh, citrónové šťávy a vorčestru. Lehce dosolíme a podáváme vychlazené.
..................................................................................................................................................... 
Balkánský zeleninový salát
5 rajčat , 1 salátová okurka, 4 papriky, 1 cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky vorčestru, 1 lžička hořčice, 3-4 lžíce octa, 5 lžic vody, sůl, pepř
Rajčata omyjeme, okurku oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, papriky na nudličky a všechno vložíme do salátové mísy. Zalijeme zálivkou, kterou jsme připravili z olivového oleje, hořčice, vorčestru, vody, octa, soli, cukru a pepře. Salát důkladně promícháme a podáváme vychlazený.
..................................................................................................................................................... 
Pikantní paprikový salát
8 paprik, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, 2 lžíce olivového oleje, sůl, 1-2 stroužky česneku, 1 lžička cukru
Papriky zprudka opečeme v troubě nebo na pánvi s minimálním množstvím olivového oleje. Vložíme je do studené vody, pokusíme se sloupnout tenkou slupku, odstraníme semeník a nakrájíme na tenké proužky. Zalijeme sladkokyselou zálivkou připravenou z olivového oleje smíchaným s cukrem a solí utřeným česnekem a podáváme.
..................................................................................................................................................... 
Ředkvičkový salát se sýrem
4 svazky ředkviček, 200 g celeru, 200 g 30% Eidamu, 2 bílé jogurty, pepř, sůl, cukr, hořčice, petrželka, kopr
Ředkvičky nakrájíme na plátky a promícháme je s nastrouhaným celerem a s nadrobno nakrájeným sýrem. Směs spojíme jogurtem ochuceným hořčicí, cukrem a koprem, opepříme a posypeme petrželkou nebo koprem. Podáváme vychlazené s bílým pečivem.
..................................................................................................................................................... 
Pikantní okurkový salát
1 větší okurka, 1 bílý jogurt, stroužek česneku, 50 g vlašských ořechů, olivový olej, ocet, sůl
Oloupané okurky nakrájíme na kolečka, osolíme a necháme odležet. Česnek rozetřeme se solí a smícháme s rozsekanými ořechovými jádry. Přidáme olivový olej, rozšleháme s jogurtem a podle chuti osladíme a osolíme. Zálivku nalijeme na nakrájené okurky a dobře promícháme.
..................................................................................................................................................... 
Mrkvový salát s jablky a rajčaty
500 g mrkve, 2 jablka, 2 rajčata, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce moučkového cukru, 1 bílý jogurt, sůl
Očištěnou mrkev nastrouháme na širší nudličky, přidáme oloupaná také na nudličky nakrájená rajčata a jablka. Přidáme cukr citrónovou šťávu, mírně osolíme a přimícháme jogurt. Salát lehce promícháme, necháme proležet a vychlazený podáváme.
.....................................................................................................................................................
Korejská mrkev
 1 kg mrkev  - 1 velká cibule - 5 pol. lžic octa - 3 pol. lžíce cukru  - 1 dcl. oleje1 velká hlavička česneku ………… raději nejdřív méně, tak ½, přidat se dá vždy 
1 malá lžička soli -  ½ - 1  lžička černého pepře - mletý koriandr - asi malou lžičku
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme sůl, cukr, necháme odstát asi půl hodinky. Přidáme černý pepř, pokračujeme přidáním octu, koriandru. Mezitím cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme na oleji dozlatova, ještě horké vlijeme do mrkve. Asi za deset minut, co olej vychladne, přidat prolisovaný česek a pořádně zpracovat rukama, aby se vše krásně spojilo. Nechat několik hodin, nejlépe přes noc, odstát a konzumovat. Neskutečně dobré, ochutnejte :)
.....................................................................................................................................................
 
Ředkvičkový salát
Přísady : 2 svazky ředkviček (cca20 kusů), 6 vajec uvařených natvrdo, 3 lžíce majonézy (nejlépe Hellmans), pepř, pažitka, sůl.
Příprava : ředkvičky nakrájíme na kolečka, vejce na malé kostky,spojíme majonézou. Přidáme sůl, pepř a pažitku.
.....................................................................................................................................................
 
Salát z pekingského zelí se zeleninou a česnekem
  
Přísady  1/2 hlávky zelí, 2 vejce natvrdo, 1 svazek ředkviček,1 salátová okurka, 100 g tvrdého sýra; 
 zálivka - 1 lžíce světlého vinného octa, 2 lžíce olivového oleje dolít do 1 dcl vodou, 2 stroužky česneku, sůl.
Příprava - Vše nakrájíme - vejce na osminky (já krájím na kráječi vajec), promícháme se zálivkou a můžeme papkat.
.....................................................................................................................................................

Rychlý zelný salát
Přísady : Kysané zelí, cibule, gothaj nebo jiný salám, majol-ka nebo bílý jogurt, sůl, pepř.
Příprava -  Zelí nakrájíme do misky, přidáme nakrájenou cibu-li a salám. Osolíme, opepříme a dáme majolku nebo jogurt popř. oboje. Výborné k bílému pečivu a k tomu rajčátko. Chlapi se po něm můžou utlouct.
.....................................................................................................................................................

Pochoutkový salát  - naprostá lahůdka
 Přísady : 30-40dkg salámu (nakrájet na nudličky), 2 cibule, 2 okurky, 2 vajíčka natvrdo, sterilovaný hrášek;
zálivka - 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce worchesteru, 1 kostka cukru a majonéza.
Příprava - Suroviny na salát dáme do mísy, suroviny na záliv-ku dáme do kastrůlku a necháme projít varem, pak nalijeme na suroviny v misce, zamícháme a při-dáme majonézu... je to lahůdka. 
.....................................................................................................................................................

Salát co nikdy nezbyde
 Přísady :  10 středně velkých brambor, malá cibule, větší mrkev, 
 2 vajíčka natvrdo, 10 dkg vysočiny, 5 větších okurek, hrášek z konzervy, sůl, lžíce plnotučné horčice, lák z okurek, majolka z pytlíku a i bílý jogurt.
 Přírava - Uvaříme brambory, vajíčka a mrkev, jinak vše za syrova smícháme - dobrou chuť.
..................................................................................................................................................... 

Salát s rajčaty a tuňákem - ze starého chleba
 
Přísady : Na plnou 2-litrovou mísu potřebujeme: 1/4 starého chleba (4 krajíce), 4-6 rajčat, 1 červená nebo bílá cibule (obyč. žluté stačí půlka, ale záleží na chuti),  bazalka (2 lžíce sušené - lépe přiměřeně čerstvé), 
1 konzerva tuňáka, olivový olej, sůl, pepř, dle chuti mozzarela a olivy.
  
příprava - Chleba ponoříme do vody, po cca půlhodině (krajíce dřív) ho vyždímáme a nadrobíme do mísy; přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, bazalku, tuňáka – je-li v oleji nalijeme i s olejem, ve vl. šťávě slijeme a při-dáme půl deci olivového oleje; dochutíme a necháme odležet asi tak půl hodiny.
 
..................................................................................................................................................... 
 
Ledový salát mix
Přísady : Hlavička ledového salátu, 8 scheri rajčátek, zauzená šunka schwardsvaldská, 2 vajíčka uvařená natvrdo, kousek jadl sýru, bílý jogurt, lžička majolky, špetka koření čubrica (nemusí být), řeřicha na ozdobu.
Příprava - Ledový salát a šunku natrháme do mísy, rajčátka překrojíme napůl, jadl sýr na menší plátky, přidáme čubricu koření a jogurt smíchaný s majolkou. Vše promícháme, poklademe na čtvrtky rozkrojenými vajíčky a ozdobíme řeřichou. Už nesolíme, šunka a sýr jsou slané.

.....................................................................................................................................................
 
Jednoduchý a dobrý salát
přísady : Čínska kapusta (môže byť aj hlávková) ,4 kusy surovej mrkvy, 2 kusy cibule, olivový olej, soľ, mčk – (mleté čierne korenie), šťavu z 1/2 citróna, rascu (kmín) mletú alebo celú - podľa zvyku.
příprava - Kapustu nakrájame na pásiky, pridáme na tenko na-krájanú cibuľu a na pásiky mrkvu.Posolíme dľa chuti, pridáme mčk, rascu a olivový olej ako máte radi... a nezabudnime na citrón. Premiešame, necháme asi pol hodky odstáť.... a servírujem.
 
.....................................................................................................................................................
Vylepšená tatarka
přísady   Majonéza, pórek, pažitka, plnotučná hořčice, sůl, pepř, trochu mlíka.
Příprava -  Smíchat spolu dohromady, mlíko dle konzistence.
 
.....................................................................................................................................................

Melounový šopák
přísady Meloun, balkán a pepř.
Příprava - Nakrájíme na kostky meloun, poklademe kostkami balkánu, popepříme a jíme. Je to divné, ale dobré.
.....................................................................................................................................................
 
Těstovinový salát s tuňákem v tomatě
přísady: 1 konzerva tuňáku v tomatě, 1/4 balíčku těstovin, 1/2 červené papriky (i jiné), 5 scherry rajčat, 1 - 2 růžičky květáku, 2 ředkvičky, 1/3 ledového salátu, jarní cibulka, sůl.
Příprava - V osolené vodě uvaříme květák na skus, v této  vodě můžeme pak uvařit i těstoviny. Během vaření si na- krájíme zeleninu a dáme do misky, přidáme těstoviny a vychladlý květák rozdělaný na malé růžičky. Na-konec přidáme celou konzervu tuňáka v tomatě, do-chutíme, zamícháme a podáváme.
 
.....................................................................................................................................................
 
Gurmánský salát s hermelínem
přísady na 2 porce   4 hrsti směsi list. salátů (ledový, čekanka rukola ap.), větší hermelín, cca 4 lžíce brusinkového kompotu.
Příprava - Směs trhaných listových salátů koupit nebo z toho co máme doma rozdělit na misky. Hermelín nakrájet na malé dílky, ale neoddělovat – nechat kulatý jak je jen rozkrájený - přendat na talířek a na 30sekund (NE víc!!!) dát do mikrovlnky aby "povolil" (lze i na grilu), čas je třeba hlídat, hermelín se má začít táhnout, ale ne téct!); pak jednotlivé malé dílky roz-dělujeme na saláty a nakonec každou porci pokapemebrusinkami, promícháme ... a je to. Další dochucovad-la nejsou nutná, ale fantazii a chuti se meze nekladou.
 
.....................................................................................................................................................
 
Mrkvový slát
přísady  Mrkev, cibule, kyselé okurky, kysaná smetana nebo smetanový jogurt či majolka, sůl; příloha:vařené brambory a vinná klobása, řízek nebo smažený sýr anebo vařený či smažený květák atp.
Příprava:  Mrkev jemně nastrouháme, jemně pokrájíme cibulku a nakrájíme kyselou okurku; přidáme kysanou sme-tanu - musí to být řídké asi jako tatarka - posolíme a dostatečně smícháme.
 
.....................................................................................................................................................
 
Lyonský salát
přísady Salát (hlávkový nebo ledový), olej, ocet, cukr, sůl, pepř, hořčice, vařené vejce, česnek, angl. slanina.
Příprava: Uvaříme vejce, salát natrháme na kousky, uděláme zálivku: olej (asi 100ml), ocet, cukr, sůl, pepř, asi 2 lžíce hořčice, vejce nakrájené na kostičky (nejlépe kráječem), česnek (asi 2-3 stroužky). Zálivku promí-cháme se salátem. Na pánvi orestujeme anglickou slaninu, kterou teplou nalijeme na salát a podáváme.
Uvedená množství jsou odhadem od oka – vyzkoušet!
.....................................................................................................................................................

Čínský salát z hlavkové zelí
přísady -Bílé hlávkové zelí, cibule, sterilovaná červená kapie, houba "Jídašovo ucho", kmín, čínské koření, sůl, olej, citronová šťáva. Všechno dáváno od oka!
Příprava: Bílé zelí nakrájené na kostičky dáme do hrnce, za-lijeme vodou, osolíme a necháme jen chvilku projít varem (asi 2 minuty); poté slijeme. Mezitím  nakrá-jíme nadrobno cibuli, dáme orestovat na pánev a když trochu zhnědne, přidáme pokrájenou kapii, kmín, najemno rozsekané houby (už předtím zalité vařící vodou a ponechané do změknutí) a čínské koření – vše chviličku prohřejeme. Nakonec přidáme trošku citrónové šťávy a směs smícháme se slitým zelím. Podle potřeby dosolíme a necháme v chladu uležet.
 
.....................................................................................................................................................

Labužnický salát se sýrem a pórkem
přísady - 150g eidamu, 1 pórek, 400g junioru, pepř, sůl, bílý jogurt, majolka, citrónová šťáva.
Příprava: Eidam a junior nakrájené na kostičky a pórek nakolečka smícháme půl na půl s majolkou a jogurtem. Podle chuti přidáme pár kapek citrónové šťávy a dáme vychladit.
.....................................................................................................................................................

Salát Rumcajs 
přísady :150g Gothaje, 1 velká cibule, 3 kyselé okurky, 2 lžíce majolky;
dresing: 2 lžičky oleje, 2 lžičkycukru, 2 lžičky plnotučné hořčice, 1 lžička sójové omáčky, 1 lžička worchestru.
Příprava: Nejprve připravíme dresing tak, že vše dáme do kastrůlku, necháme spojit ingredience (nesmí se vařit), hned sundáme a necháme vychladnout. Mezi tím nakrájíme na kostičky salám, okurky a cibuli na proužky. Když je dresing vychladlý, smícháme ho s tím, co jsme nakrájeli a přidáme 2 lžíce majolky.
Salát dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladit.
.....................................................................................................................................................
 
Výborný letní salát z pekingské zelí
přísady: 1/2 pekingské zelí, 1 okurka, 10 cherry rajčat, 4 vejce, eidam, šunkový salám, malý ananasový kompot, majolka (cca polovina sklenky ne víc), sůl, pepř.
Příprava: Nakrájíme pekingské zelí do misky, přidáme kousky rajčat, vajec natvrdo, okurku, kostičky eidamu a salámu. Přidáme okapaný na kousky pokrájený ananasový kompot. Osolíme, opepříme, nakonec vmícháme majolku a je to hotové.
.....................................................................................................................................................

Italský salát - rychlá a dietní večeře 
 Přísady - 5 velkých rajčat, tuňák v plechovce (v oleji nebo ve vlastní šťávě - výborný je i se zeleninou), sáček oliv s papričkami, 20 dkg šunky, 20 dkg sýru na strouhání, event. malá plechovka kukuřice.
Příprava: - Rajčata, šunku i olivy nakrájíme na kostičky, šťávu z oliv přidáme do misky, přidáme tuňáka a nastrou-haný sýr. To je vše. Výborný je s tmavým pečivem. Sůl ani jiná ochucovadla nepřidávejte, šťáva z oliv je výrazná a přidáte-li tuňáka v oleji, tak už není potřeba nic - pokud dáte ve vlastní šťávě, přikáp-něte trochu olivového oleje.
 
.....................................................................................................................................................
 

Ani tvůrce webu není Bůh, proto nejsou vyloučeny chyby a překlepy

 
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář